ArcelorMittal

SPORT

Sport

Kompanija ArcelorMittal Prijedor, Ugovorom o osnivanju, preuzela je obavezu da pruži podršku aktivnostima i sportskim organizacijama u lokalnoj zajednici koje imaju naziv „rudar“ u svom imenu. Tu spadaju: Fudbalski klub „Rudar Prijedor“, Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ i Šahovski klub „Rudar“. Pored ovih klubova takođe smo podržali i Teniski klub „Mladen Stojanović“, Košarkaški klub „Omarska“, Atletski klub Prijedor, Fudbalski klub „Omarska“, rukometni klub veterana i druge.

FK „Rudar Prijedor“

Fudbalski klub „Rudar“ osnovan je 1928. godine u rudarskom naselju Ljubija, gdje se nalazio prvi ovdašnji rudnik željezne rude. Prvu zvaničnu utakmicu FK “Rudar“ odigrao je 1929. godine. Od tada Klub je nastupao u zvaničnim takmičenjima za prvenstvena i kup takmičenja. Igrali su od najnižeg ranga takmičenja i uzdizali se do saveznih liga bivše Jugoslavije. FK „Rudar“ je nastupao u jedinstvenoj drugoj ligi bivše Jugoslavije, dva puta je učestvovao u kvalifikacijama za Prvu saveznu ligu Jugoslavije. U fudbalskom kupu Jugoslavije stigao je jednom do polufinala (1990) godine, jednom do četvrtfinala ( 1974 godine).

Nastupom u drugoligaškoj konkurenciji u sezoni 2007/2008 stvorena je nova generacija fudbalera koja je uspjela ostvariti povratak u Prvu ligu Republike Srpske (Bosna i Hercegovina). Na kraju prvenstva FK „Rudar Prijedor “, koji sada ima stadion i sjedište u gradu Prijedoru, osvojio je titulu prvaka i FK“Rudar- Prijedor“ je prešao u viši rang takmičenja, Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Na svakoj fudbalskoj utamici stadion je prepun i prisutno je po nekoliko hiljada navijača. Dobra i uspješna fudbalska igra u ovoj godini je najljepši doprinos obilježavanju jubileja „Osadeset godina postojanja i rada Fudbalskog kluba „Rudar-Prijedor“.

Rudari zaposleni u „ArcelorMittal Prijedor“ i građani opštine Prijedor vole svoj FK „Rudar-Prijedor“ i ponose se njime.

Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“

Skijaško-planinarsko društvo „Ljubijski rudar“ formirano je 1999. godine. Društvo okuplja preko 90 aktivnih članova, od kojih je najviše zaposleno u „ArcelorMittal“ Prijedor. Ove godine planinari su posjetili veći broj planina u Bosni i Hercegovini i okolnim državama. Društvo ima plodnu saradnju sa brojnim planinarskim društvima. Svake godine Skijaško-planinarsko društvo organizuje u povodu Dana rudara planinarski pohod pod nazivom „Rudarska transverzala“.

Skijaško-planinarsko društvo „Ljubijski rudar“ posjeduje na planini Kozari ( Bosna i Hercegovina) vlastiti planinarski dom, savremeno skijalište sa sa ski liftom dužine 600 metara sa lijepo uređenim skijaškim stazama. U sklopu skijališta svake zime radi ski-servisa za iznajmljivanje skijaške opreme i tradicionalna škola skijanja.

Svojim Planinarskim domom i skijalištem rudari su obogatili turističku ponudu planine Kozare i opđštine Prijedor i stvorili uslove za rekreaciju radnika, njihovih porodica i svih ljubitelja planinarstva i skijanja.

Šahovski klub „Rudar“ Prijedor

Prvi šahovski klub formiran je u ljubijskim rudnicima u rudarskom gradu Ljubija 1954. godine. Godine 2001. obnovljen je rad Šahovskog kluba. Sada se Šahovski klub „Rudar“ takmiči u Prvoj šahovskoj ligi Republike Srpske (Bosna i Hercehovina). Klub okuuplja oko 50 članova. Veći dio članova kluba su radnici preduzeća ArcelorMittal Prijedor.

Klub je uspješan i na opštinskim i Republičkim radničkim sportskim igrama. Ove godine šahisti preduzeća ArcelorMittal Prijedor, članovi ŠK „Rudar“ , osvojili su prvo mjesto na 7. radničkom prvenstvu Republike Srpske (Bosna i Hecegovina) u šahu, koje održano 14. i 15. novembra 2008. godine u Prijedoru.