ArcelorMittal

MAŠINSKO ODRŽAVANJE

sample image to be replaced

Mašinsko održavanje pruža sledeće usluge za interne potrebe i eksterno tržište:

1. Remont strojeva i postrojenja

- remont i srednje popravke mobilne rudarske mehanizacije,
- remont stabilnih postrojenja za preradu rude –reduktora,
- mehaničkih sklopova i pogona,
- izrada i remont konstrukcionih dijelova
- izrada konstrukcije po tehničkoj dokumentaciji u radionici i na terenu
- zahvati obrade otvora na terenu mobilnim mašinama specijalne namjene.

U radu se primjenjuju postupci autogenog zavarivanja i sječenja, postupci zavarivanja i navarivanja REL postupak, MAG postupak, TIG postupak.

Odjeljenje je snabdjeveno stabilnim presama za ostvarivanje sila od 300 do 1000 kN, mobilnim presama sa specijalnim alatima i silama presovanja do 1500 kN, mašinama za savijanje limova i profila manjih dimenzija, mašina za izradu CAT hidrauličnih crijeva i raznim specijalizovanim alatima.

2. Mašinska i termička obrada

Pri tome se vrši dorada i izrada rezervnih dijlelova u širokom asortimanu i malim serijama. Posjedujemo univerzalne strugove, glodalice, rendisaljke, mašine za obradu svih dijelova motora SUS snage do 250 kW, oscilatorne testere, borverk u tri izvedbe (za manje i veće sklopove), radijalne bušilice (stabilne i mobilne) za rad na terenu.

Odjeljenje termičke obrade vrši postupke kaljenja, poboljšanja, žarenja i cementacije u ugljenoj prašini. Sredstva za hlađenje su vodene i uljne kupke.

3. Motori i mjenjači

Gdje se vrši rastavljanje motora SUS, snage do 850 kW, mjenjača mehaničko-hidrauličnih i njihovih komponenata. Odjeljenje posjeduje specijalne alate za popravku montažu i demontažu sklopova motora svih vrsta, zastupljenih u ArcelorMittal Prijedoru.

4. Alatnica

Gdje se vrši čuvanje i popravka : pribora, kontrolnog i mjernog alata, reznog alata, raznih vrsta specijalnog alata i mehaničarsko-bravarskih alata.

5. Konstrukcioni biro

Izrada i čuvanje tehničke dokumentacije. Arhiva biroa posjeduje preko 15,000 crteža dijelova sklopova i podsklopova grupisanih po usvojenim nomenklaturama.